I20 i Umeå

Graffitiv%C3%A4ggen%20ska%20bort

Man blir smått förundrad över hur mycket kraft, tid och pengar som läggs ner på att göra färg på en vägg ute i skogen till en illegal handling. I Umeå rapas det gamla vanliga mantrat: "Väggen är en inkörsport för knarkare".

Varför då inte förbjuda besök på krogen? Fritidsgården? Skolan?
Ska vi stämpla alla samlingsplatser som potentiella inkörsportar för knarkare, eller bara sådana vi inte förstår oss på och inte tycker om? Lägg ner Systembolaget! Stäng Spy Bar!
Ja, vem som helst förstår hur absurt det hela låter.

Jag var nyligen på besök i Eindhoven, Holland, och beskådade ett fantastiskt kulturcentrum som rymmer en rejält tilltagen skatepark, replokaler, restauranger, konsertlokaler, danslokaler och mer därtill. I butiken kunde man köpa sprayfärg för att sedan gå ut och fylla byggnadens alla väggar med konst… Fullt lagligt. Eindhoven, och Holland i stort, satsar verkligen på kultur för alla. Till och med i den lilla staden Tilburg finns en laglig graffitivägg.

Area51, Eindhoven, Holland
Foto: Mattias Indy Pettersson 2011-04-13


Det är sådant som föder glädje, kreativitet och gemenskap. Varför tycks majoriteten av våra politiker föredra motsatsen till allt detta?
Visa ditt stöd – inte bara för Fascinate – utan även för väggen i Umeå, och överlag för den självklara rätten till att utföra laglig graffiti.

BAKGRUND:
Umeå kommun har sedan 2003 bedrivit en försöksverksamhet i syfte att minska klottret på stadens fasader och väggar. Förhållningssättet är att all illegal klotter och graffiti är en kriminell handling och skall beivras med den lagstiftning som finns på området. Ungdomar som däremot attraheras av graffiti som ett uttryck och som en del av HipHop-kulturen och är intresserad av att måla lagligt ska få dessa möjligheter, likväl som man är intresserad av fotboll, musik, skateboard eller andra intressen.

Med anledning av det så har Umeå Fritid tillsammans med Kulturförvaltningen upprättat ett nyttjanderättsavtal med Umeå kommun för att disponera ett gammalt skyttevärn på I 20 området för laglig graffiti.
[...]
Efter diskussion beslutar UmeBRÅ att den befintliga vägg uppe på I20 området rekommenderas att upphöra i nuvarande form då det inte längre finns någon dialog mellan de ungdomar som använder den och de som disponerar området d.v.s. Umeå Fritid samt Umeå Kultur.
Läs vidare.


2 Responses to "I20 i Umeå"

Mr Surename Here sa... 20 april 2011 10:27

inkörsport till knark, hahahhaaa! det är nog bättre att stänga tullar och gränser till sverige isåfall!

Anonym sa... 25 juli 2011 13:01

Dessa grafittimålare som åker runt på en bräda och bakvända byxor borde skaffa en familj å barn så dom mognar till. Har inget emot målningar men vill man sprutmåla så finns det juh alltid papper att köpa,man kan måla på lr varför inte mura upp några väggar hemma hos sig själv man kan måla på lr öppna ett grafitti galleri där det är lagligt att måla.

Skicka en kommentar